‘Een eigen zaak,’ velen dagdromen daar wel eens over. Je hebt een goed idee of een mooi product en verwacht dat daar geld mee te verdienen is. Er wordt wel eens gezegd dat je het echte ondernemen pas in de praktijk leert – ook al zijn er de nodige opleidingen voor.

Iedereen

Heeft iedereen het in zich? Stichting The New Entrepreneur denkt van wel; ‘met een duwtje in de rug kan bijna iedereen het.’ Al enkele jaren verzorgt de stichting het leuke project ZomerOndernemer, in diverse Nederlandse steden. Jongeren van pakweg 15 tot 22 jaar leren in de zomervakantie de beginselen van ondernemerschap – begeleid door professionals. De regio Utrecht/Stichtse Vecht deed dit jaar voor het eerst mee. De start van het project, een intensieve driedaagse training, werd verzorgd door en bij DOK030 in Utrecht-Overvecht.

Motor van de economie

Ondernemerschap is goed voor onze economie. Het midden- en kleinbedrijf is er de motor van en is bovendien een belangrijke aanjager van innovatie. Het is dan ook belangrijk dat jongeren zich bij het zoeken naar werk na hun opleiding niet alleen oriënteren op een baan in loondienst, maar ook op het spoor van het ondernemerschap worden gezet.

Op Grote Voet

Een van de deelnemers was Vince Slagmolen, die tijdens het ontbijt vertelde over de onderneming die hij juist had opgericht, schoenenwinkel Op Grote Voet. Een mooie, duidelijke naam die precies de lading dekt, want Vince, ervaringsdeskundige bij uitstek, richt zich op de verkoop van schoenen voor mensen met grote voeten. Voor hen hebben de schoenenwinkels bijna nooit iets leuks. Eigenlijk best jammer, want Nederlanders behoren tot de grootste mensen ter wereld; die hebben over het algemeen dan ook grote voeten. Wij van Half Acht denken dat Vince een interessant gat in de markt gevonden heeft!

Pitch

Een van de ‘huiswerkopdrachten’ bij ZomerOndernemer was een pitch voorbereiden. De belangrijkste vraag die een ondernemer zichzelf stelt is immers ‘hoe kom ik van mijn handel af?’ Antwoord: door alle kansen aan te grijpen om te laten horen dat je er bent. Dat kwam goed uit, want Vince kon de zijne nu mooi bij Half Acht oefenen. Natuurlijk zouden de Half-Achters geen ondernemers zijn als zij niet een paar tips voor hem (en andere jonge starters) zouden hebben:

Tips

·         Wees trots op je bedrijf! Werk je alleen? Spreek dan ook gewoon in de eerste persoon enkelvoud! Niet: ‘wij hebben… wij doen… wij leveren…’ maar: ‘ik ga u helpen en ik doe mijn best om u te leveren wat u zoekt.’

·         Geef bij het kennismaken een stevige hand en maak oogcontact. (Dit deed Vince overigens uitstekend).

·         Doe iets ludieks, zorg ervoor dat jouw bijdrage blijft hangen. Vince zou bijvoorbeeld tijdens zijn pitch een paar eigen schoenen kunnen laten zien. Of hij zou kunnen openen met ‘Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje….. en over dat schoentje, dames en heren, wilde ik het net even met u hebben.’ Kortom, zet alles op alles om te zorgen dat mensen het naderhand hebben over ‘die man van die grote schoenen’.

·         Maak het niet te ingewikkeld; vertel wat je doet, gewoon, alsof iemand je net vroeg ‘wat doe jij eigenlijk?’

https://www.half-acht.nl/16-08-2017-zomerondernemer/